Advocaat in voetsporen Hiddink en Van Gaal

Dick Advocaat is de zevende Nederlandse manager die aan de slag gaat in de Premier League. De 67-jarige Hagenaar zet dinsdag zijn handtekening onder een contract voor de rest van het seizoen bij degradatiekandidaat Sunderland. Alleen Engeland, Schotland en Italië hebben meer trainers geleverd aan de Premier League, zo zocht Infostrada uit.

Advocaat treft met Louis van Gaal (Manchester United) en Ronald Koeman (Southampton) twee landgenoten in de Engelse topcompetitie. De Kleine Generaal is na Guus Hiddink en Van Gaal de derde (oud-)bondscoach van het Nederlands elftal die op avontuur gaat aan de andere kant van de Noordzee.

Ruud Gullit was in 1996 bij Chelsea de eerste Nederlandse trainer in de Premier League. Daarna volgden Martin Jol (Tottenham Hotspur en later Fulham), Hiddink (Chelsea) en René Meulensteen (Fulham). Sinds begin dit seizoen werken Van Gaal en Koeman in Engeland. Advocaat moet proberen om Sunderland in de Premier League te houden. De Black Cats spelen op 2 mei thuis tegen Southampton, de ploeg van Koeman.

Update 10:38 uur

Dick Advocaat heeft Zeljko Petrovic meegenomen naar Sunderland. De Montenegrijnse oud-voetballer gaat als assistent van de 67-jarige Hagenaar aan de slag bij Sunderland. De Engelse club uit de Premier League maakte de aanstelling van Advocaat en Petrovic dinsdag officieel bekend. De twee werkten vorig jaar samen bij de nationale ploeg van Servië, waar de Nederlander een paar maanden bondscoach was.

"Sunderland is een grote club en ik kijk heel erg uit naar deze uitdaging", zei de oud-bondscoach van het Nederlands elftal op de website van de Black Cats. "We moeten ons nu concentreren op de wedstrijd zaterdag tegen West Ham United. Ik kan niet wachten om te beginnen."

Dick Advocaat aan de slag bij Sunderland (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Dick Advocaat aan de slag bij Sunderland (Pro Shots/Jasper Ruhe)