Duitsland weigert overleg over compensatie WOII

Duitsland weigert om met Griekenland te onderhandelen over de vergoeding die is betaald voor de schade die nazi-Duitsland de Grieken in de Tweede Wereldoorlog berokkende. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de kwestie deze week aangezwengeld. Hij zei dinsdag in het parlement dat zijn land nooit volledig is gecompenseerd voor de geleden schade.

De kwestie van de herstelbetalingen heeft de betrekkingen tussen Athene en Berlijn verder onder druk gezet. De betrekkingen waren al bekoeld, omdat Griekenland met Duitsland moet onderhandelen over een noodlening die het land voor een bankroet moet behoeden. Duitsland is een van de belangrijkste geldschieters.

De Duitse minister van financiën Martin Jäger zei woensdag dat Berlijn van mening is dat de kwestie van de herstelbetalingen geregeld is in een akkoord uit 1960. Daarin werd afgesproken dat Duitsland 115 miljoen Duitse mark zou betalen aan de Grieken. Volgens Jäger dragen de 'beschuldigingen' niet bij aan een oplossing voor de problemen van de Grieken.