Colombia staakt luchtaanvallen op FARC-kampen

De Colombiaanse regering heeft dinsdagavond opdracht gegeven per direct alle luchtaanvallen op kampen van de rebellenbeweging FARC te staken. De Colombiaanse president Jose Manuel Santos zei dat de luchtaanvallen worden beëindigd, omdat er vooruitgang is geboekt in het vredesoverleg met de linkse FARC-rebellen. Ook hebben de rebellen zich gehouden aan een eenzijdig staakt-het-vuren dat in december werd afgekondigd.

In eerste instantie geldt het verbod op luchtaanvallen voor een maand, maar dit kan verlengd worden als de FARC de wapenstilstand blijft eerbiedigen. Het conflict met de FARC sleept al bijna vijftig jaar en de luchtaanvallen waren de belangrijkste middelen van de regering in de strijd tegen de rebellen. Dat deze aanvallen worden gestaakt is dan ook een belangrijke stap van de Colombiaanse regering richting het beëindigen van het geweld.

Critici vrezen dat het Colombiaanse leger door het besluit gedemoraliseerd raakt en dat de rebellen teveel speelruimte krijgen. Santos heeft zijn critici opgeroepen hun kritiek te uiten tegenover een speciale adviescommissie. Die speciale commissie moet nog worden opgericht en gaat Santos bijstaan in de laatste fase van de onderhandelingen met de FARC. "Ik wil een hoop verschillende geluiden horen die me helpen de juiste beslissing te nemen", aldus Santos.

Op een aantal vlakken hebben de FARC-strijders en de regering al overeenstemming bereikt. Zo is er een akkoord over landhervormingen en deelname aan de politiek door ex-rebellen en is er een strategie ontwikkeld om drugssmokkel tegen te gaan. Er ligt echter nog een aantal netelige kwesties op tafel. De lastigste is wellicht de eis van de FARC dat FARC-rebellen geen celstraf kunnen krijgen voor wreedheden die begaan zijn door strijders die onder hun leiding stonden.