Max Verstappen is 'angstaanjagend goed'

Alle ogen in de autosport zijn zondag in Melbourne gericht op Max Verstappen. De Limburger maakt op zeventienjarige leeftijd in de Grand Prix van Australië zijn debuut in een Formule 1-race. De kenners zijn het over één ding eens: Verstappen is een ongekend racetalent. "Hij is uniek in de wereld en in deze fase al het fenomeen Ayrton Senna aan het overstijgen. Die jongen is angstaanjagend goed", zegt Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur.

Lammers volgt Verstappen op de voet. Hij is een vriend van vader Jos, tot op heden de succesvolste Nederlander in de Formule 1. "Ik heb Max gezien in de tests in Spanje vorige maand. Daar heeft hij superconstant en netjes gereden en ook nog eens snel. Echt volstrekt foutloos. Aan niets was af te zien dat er een jonkie aan het werk was, hij was niet te onderscheiden van de ervaren coureurs."

De Zandvoorter is niet eens verbaasd. "Max is gepokt en gemazeld uit de internationale kartsport gekomen, waar de competitie hard en hectisch is. Voor hem maakt het racen in de Formule 1 weinig verschil. De massale aandacht voor zijn persoon geeft meer spanning, denk ik."

Autosportcommentator Allard Kalff is al even lyrisch over Max. "Een groter talent is er niet. Die jongen is zeventien, maar in zijn hersens mag je er een aantal jaren bijtellen", zegt hij. Toch waakt Kalff voor al te hoge verwachtingen. "Het is zelfs beter geen verwachtingen te hebben. Hij is een debutant, hij moet de tijd en ruimte krijgen Formule 1-coureur te worden. Dat betekent ook alle valkuilen en hindernissen ondergaan. Max kan bijvoorbeeld in Melbourne na bocht één in de grindbak staan. Ook dat is autosport."

Twee zaken zijn belangrijk voor Max, zegt Kalff: "Ten eerste de tijdsdruk, die in een raceweekeinde heel anders is dan tijdens testdagen. Als er in Melbourne een probleem is met de motor, dan mist hij wellicht een training en loopt hij meteen achter op het programma. Daar moet hij dan mee kunnen omgaan. Nog belangrijker is dat hij moet accepteren dat hij nog niet de snelste is. Mercedes, Ferrari en Williams gaan normaal gesproken harder en dat is wennen voor een jongen die altijd voor het podium heeft gestreden."

De Britse oud-formule 1-wereldkampioen Damon Hill keek wat sceptisch vooruit. "Verstappen lijkt me nog te jong voor deze complexe professionele sport. Hij is in de Formule 1 gekatapulteerd. Hopelijk is hij niet te snel gebracht, want anders kan hij een moeilijke tijd tegemoet gaan."