Straf Thaise activisten om majesteitsschennis

Twee Thaise theateractivisten zijn maandag tot elk 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens belediging van de monarchie. De twintigers waren betrokken bij de productie van een toneelstuk over een fictieve vorst en diens adviseur. Het stuk werd in 2013 aan de Thammasat-universiteit in Bangkok opgevoerd ter gelegenheid van een studentenopstand veertig jaar geleden.

Thailand heeft 's werelds strengste wetgeving tegen majesteitsschennis, met gevangenisstraffen van drie tot vijftien jaar voor het belasteren, beledigen of bedreigen van de monarchie. Iedereen kan een klacht wegens majesteitsschennis indienen bij de politie, een middel dat vaak wordt gebruikt om politieke tegenstanders te intimideren.

De betrokken theateractivisten zitten al sinds augustus in hechtenis. Verzoeken om op borgtocht te worden vrijgelaten zijn door de rechtbank in Bangkok meermalen afgewezen. De twee verklaarden in december schuldig te zijn aan de aanklacht en volgens hun advocaat gaan zij waarschijnlijk niet in beroep tegen hun veroordeling.

Verdediging van de monarchie is een prioriteit van de Thaise regering die na een militaire staatsgreep in mei werd geïnstalleerd. De regering wil stabiliteit garanderen nu het einde nadert van het koningschap van de 87-jarige Bhumibol Adulyadej.