Monnik levend gekookt in pan

Gekookte of gestoofde monnik; welke drankje hoort daarbij? In het geval van een Thaise, boeddhistische monnik zou je denken aan aan Mekhong Whiskey. Dat zou tenminste het geval zijn wanneer de monnik goed bereid zou zijn. Iets dat schijnbaar niet lukt bij een monnik met magische krachten.

In het Zuidoost-Aziatische land is namelijk een aanhanger van Boeddha gespot die doodleuk in een pan met (schijnbaar) kokende olie zit te mediteren. En alsof dat niet genoeg is: daarbij neemt hij af en toe van omstanders allerlei objecten aan die hij zegent en oplaadt met magie. Die armbanden, amuletten of kettingen gaan vervolgens voor grif geld de markt op, zodat de lokale bevolking zich daarop een breuk kunnen bidden.

Een magische scene uit een magische wereld zou je denken. Helaas heb je altijd spelbrekers die dergelijke dingen onderuit halen met… wetenschap. Jessada Denduangboripant, vermoedt dat wat de monnik doet, niets anders dan een ordinaire goocheltruc is.

"Het ziet er niet naar uit dat de olie werkelijk kookt", zo voegt de onderwijzer wetenschap haar twee satang toe. "De pan ziet er ook heel vreemd uit. Het zo zomaar kunnen dat deze uit twee lagen bestaat om de hitte te isoleren." De truuk zou zijn om eerst water in de pan te gooien en daarna pas de olie. Het water zou alle warmte opnemen, zodat de monnik zonder enig risico op brandwonden uit zijn pan in de pan kan gaan.

Het plaatje van de monnik is (onder andere) hierrr te vinden.