Patstelling in onderhandelingen over gijzelaars IS

De familie van de door Islamitische Staat gegijzelde Jordaanse gevechtspiloot heeft sinds de terreurbeweging eerder deze week dreigde hem te doden geen levensteken meer van hem ontvangen. De onderhandelingen over een gevangenenruil, waarin ook de Japanse journalist Kenji Goto zou worden betrokken, verkeren volgens de Japanse onderminister van buitenlandse zaken 'in een impasse'.

IS stelde de Jordaanse regering woensdag een ultimatum. Als Amman het terdoodveroordeelde Al-Qaida-lid Saijida al-Rishawi niet uiterlijk donderdag zou vrijlaten zou IS de boven Syrië neergestorte en vervolgens gevangen genomen luitenant Muath al-Kaseasbeh ombrengen. Over hun plannen met Goto lieten de moslimextremisten zich in de videoboodschap niet uit.

''Die deadline is verstreken, zelfs al geruime tijd, dus we doen ons uiterste best om meer informatie te verkrijgen'', zei de Japanse onderminister Yasuhide Nakayama. Japan heeft geen rechtstreekse contacten met IS, maar onderhandelt via vertegenwoordigers van Jordanië, die via via met de terreurbeweging in verbinding staan, mee over de gijzelaars.

Jordanië voelt wel voor een gevangenenruil, maar zegt al-Rishawi pas te kunnen vrijlaten zodra er een teken van leven van Al-Kaseasbeh komt.