President Argentinië wil geheime dienst op de schop

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft het Congres maandag verzocht de inlichtingendiensten te ontbinden en te vervangen door een nieuwe dienst. Zij zei eerder dat losgeslagen agenten de dood van speciaal aanklager Alberto Nisman hebben georkestreerd om haar regering tot wankelen te brengen.

Hervorming van de clandestiene diensten is een 'nationale schuld' die na het herstel van de democratie in 1983 nog altijd moet worden ingelost, zei Fernandez maandag. De problemen van nu vinden volgens haar nog altijd hun oorzaak in de jaren van de militaire dictatuur. De nieuwe Federale Inlichtingendienst zou een directeur en een plaatsvervanger krijgen en maar een paar leden van de regering zouden toegang tot hen moeten hebben. In het bestaande systeem hebben veel Congresleden toegang tot de inlichtingenchefs.

Nisman werd ruim een week geleden dood aangetroffen in zijn flat. Hij stond op het punt in de volksvertegenwoordiging uitleg te geven over zijn bewering dat de president de vervolging had voorkomen van voormalige Iraanse functionarissen die betrokken zouden zijn geweest bij de bomaanslag op het grootste joodse culturele centrum van Argentinië in 1994. Zij zou dat hebben gedaan om handelsakkoorden met Iran veilig te stellen. Zijn rapport daarover had Nisman enkele dagen voor zijn dood aan een rechter overhandigd.

"Het is onredelijk om onze regering ook maar van een dergelijke manoeuvre te verdenken", zei Fernandez. Vervolgens somde zij op wat haar regering allemaal heeft gedaan om de zaak uit 1994 op te lossen. Zij betreurde het dat meer dan twintig jaar later nog niemand is opgepakt, laat staan berecht. Zij merkte op dat haar echtgenoot en voorganger Nestor Kirchner degene was die Nisman op de zaak had gezet, nadat het onderzoek jarenlang had stilgelegen. Afspraken die in 2013 met Iran werden gemaakt, hadden tot doel de medewerking van dat land te krijgen voor het onderzoek, zei zij.

In een eerste reactie op de dood van Nisman had Fernandez gesuggereerd dat hij zelfmoord had gepleegd. Toen hierover twijfels rezen, opperde zij dat de inlichtingendiensten Nisman valse informatie hadden verschaft. Vervolgens zouden zij de aanklager hebben omgebracht om haar regering in een kwaad daglicht te stellen.

Leden van de politieke oppositie hechten weinig geloof aan de theorieën van Fernandez. Voordat de inlichtingendiensten op de schop gaan, moet de regering 'uitleggen wat er is gebeurd in de elf jaar dat zij de leiding er over had', zei parlementslid Margarita Stolbizer tegen Todo Noticias. "De toespraak (van Fernandez) zat vol onnauwkeurigheden en leugens. Zij gaf geen antwoord op de twijfels over haar regering of de inhoud van het rapport van Nisman."

Aan het slot van haar toespraak zei Fernandez dat zij zich 'niet laat afpersen' en zich niet laat afschrikken door rechters of onderzoekers. "Zij zullen mij geen centimeter afbrengen van wat ik altijd heb gedacht."