Kampioene Vos: "Nog nooit zo langzaam gereden"

De gemiddelde snelheid tijdens de strijd om de nationale titel bij de vrouwen leidde zondag na afloop tot grote hilariteit bij de drie medaillewinnaressen. Het gemiddelde van 10,784 kilometer per uur zei alles over de zwaarte van het parcours bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden op het recreatiepark t Witven in Veldhoven. "Ik geloof niet dat we ooit zo langzaam hebben gereden", zei Marianne Vos, die voor de vijfde keer op rij de titel pakte. "Ik heb meer gelopen dan op mijn fiets gezeten. Je had soms het gevoel dat je tot je knieën in de modder zakte. Ik zal van dit NK zeker onthouden hoe zwaar het was en hoeveel ik heb gelopen."

Ondanks de zware krachtmeting in de modder glibberde Vos opnieuw onbedreigd naar de titel. Sophie de Boer en Sabrina Stultiens moesten op gepaste afstand genoegen nemen met respectievelijk de zilveren en bronzen plak. Vooral voor Stultiens was dit teleurstellend. "Gezien mijn vorm dit seizoen had ik toch wel meer van dit NK verwacht. Ik word nu al voor de derde keer derde bij een NK. Maar er zat helaas niet meer in vandaag."

Haar sterke optreden gaf Vos de bevestiging dat ze het ritme weer volledig heeft gevonden. Na een zwaar seizoen op de weg reed ze pas eind december in Namen haar eerste veldrit van het seizoen. "Ik zit er weer helemaal in en dat is wel prettig met het oog op het WK." Vos kan eind januari in Tabor voor de achtste keer wereldkampioen worden. "Die cijfers zijn wel bijzonder aan het worden, maar ik denk er maar niet te veel over na. Een titel is nooit een vanzelfsprekendheid."