Studentenleider Hong Kong beëindigt hongerstaking

De belangrijkste voorman van de demonstraties voor de democratisering van Hong Kong heeft zijn hongerstaking beëindigd. Studentenleider Joshua Wong gaf er na vierenhalve dag de brui aan op aandringen van zijn arts, zei hij zaterdag. Na het afhaken van Wong resteren er nog drie volhouders.

Wongs beslissing is het zoveelste signaal dat de protestbeweging haar elan heeft verloren. De demonstranten zijn na twee maanden van betogingen en protestacties uitgeput en de steun voor hun campagne onder de inwoners van Hong Kong taant. Het stadsbestuur opereert ondertussen behoedzaam en lijkt erop te rekenen dat de klok in zijn voordeel tikt. De wijk Mong Kok, een belangrijke protesthaard, is al ontruimd en komende week wordt de ontruiming van de straten rond het bestuurscentrum van de stadstaat verwacht.

De 18-jarige Wong leidt Scholarism, een beweging van middelbare scholieren die zich verzet tegen het nationalistische lesprogramma dat Beijing scholen oplegt. De groep is een van de belangrijkste motoren van de protestcampagne van de laatste maanden. De deelnemers eisen dat de nieuwe leider van Hong Kong vrij wordt gekozen, en dat de keus niet beperkt wordt tussen kandidaten die zijn goedgekeurd door een ballotagepanel dat op de hand is van Beijing.

Joshua Wong waarschuwde zaterdag dat hij de strijd voortzet. ''Ook al stop ik met mijn hongerstaking, dat betekent niet dat de regering onze eisen naast zich neer kan leggen'', liet hij weten.