Kuzu en Öztürk openen online ideeënbus

De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, de ex-PvdA'ers die een nieuwe politieke beweging willen vormen, gaan de komende tijd ideeën verzamelen. Iedereen die voor verdraagzaamheid, tolerantie, acceptatie en verbinding is, kan die ideeën aandragen via e-mail.

Eigen, concrete standpunten noemden ze nog niet. Wel benadrukten ze dat ze 'openlijk willen opkomen voor alle mensen in Nederland'. "Of het Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders zijn of Turkse Nederlanders, dat maakt ons niet uit", liet fractievoorzitter Kuzu van de Groep Kuzu/Öztürk dinsdag weten. Opvallend genoeg werden Nederlandse Nederlanders níet genoemd.

Vorige week donderdag kwam het tot een breuk tussen Kuzu en Öztürk en de PvdA-fractie. De twee waren het niet eens met het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Dat integratiebeleid houdt in dat zaken als vrijheid, tolerantie en de taal spreken als essentiëel worden gezien. Deze houding was iets te radicaal voor deze heren. Er wordt immers uitgegaan van vrijheid en tolerantie in beide richtingen.