Rebellen Oekraïne verplaatsen militaire voertuigen

De rebellen in het oosten van Oekraïne zijn bezig om meer dan tachtig militaire voertuigen te verplaatsen. Dat hebben verslaggevers van Associated Press gezien. Mogelijk wijzen de verplaatsingen erop dat het opnieuw tot vijandelijkheden komt.

Zaterdagochtend zagen de AP-verslaggevers drie colonnes voorbij trekken. Een in de buurt van Donetsk, een rebellenbolwerk, en twee bij de plaats Snizhne, tachtig kilometer naar het oosten. Het ging vooral om vrachtwagens, sommige met lichte of zware artilleriestukken. Ook werd zeker een pantservoertuig gezien dat wordt gebruikt voor personenvervoer.

Eerder deze week zeiden bronnen bij de Oekraïense regering dat de rebellen forse steun krijgen uit Rusland. Er zouden wapens en manschappen zijn geleverd. Moskou ontkent dit echter ten stelligste.

Ondanks een staakt-het-vuren dat in september werd gesloten wordt er nog geregeld strijd geleverd tussen de rebellen en militairen van het Oekraïense leger. Vooral rond de luchthaven van Donetsk wordt gevochten.