'Rijkswaterstaat schond privacy leaserijders'

Rijkswaterstaat heeft de privacy geschonden van duizenden automobilisten die een leaseauto hebben bij leasemaatschappij Arval. Persoonlijke informatie over hun rijgedrag is gemeld aan de leasemaatschappij. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

Rijkswaterstaat legde in september voor een onderzoek naar files in Nederland zo'n 750 duizend kentekenplaten vast op camera. De fout ontstond toen Rijkswaterstaat zo'n achtduizend van hen via Arval wilde bereiken. Deze automobilisten hadden een auto van het leasebedrijf.

Arval werd gevraagd zijn klanten een brief te sturen om te vragen of ze aan het onderzoek van Rijkswaterstaat wilden meewerken. In deze brief stond naast het kenteken ook de locatie en het tijdstip waarop het kenteken werd gefilmd. Deze informatie kwam dus ook bij de leasemaatschappij binnen, terwijl dat verboden is.

Rijkswaterstaat erkent dat de gegevens over de locatie en het tijdstip niet bij een leasemaatschappij terecht hadden mogen komen. "We betreuren dit en onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren en nemen maatregelen om dit te voorkomen", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen RTL.

Arval heeft de informatie inmiddels vernietigd, zegt het bedrijf tegen de zender. De PvdA wil excuses.