Hamer nieuwe voorzitter SER

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wordt de nieuwe voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER). De ministerraad heeft daar vrijdag mee ingestemd. De 56-jarige sociaaldemocraat volgt Wiebe Draijer op, die 1 juli vertrok om als topman aan de slag te gaan bij de Rabobank.

De benoeming gaat in voor een periode van twee jaar. Hamer zat de afgelopen zestien jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA. In die periode was zij ook tijdelijk voorzitter van de partij en gaf ze twee jaar lang leiding aan de Kamerfractie.

Vooral achter de schermen verwierf het Kamerlid faam vanwege haar kennis van sociale zaken. Tijdens deze kabinetsperiode was zij betrokken bij de onderhandelingen over een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet.

De SER is een adviesorgaan van de regering waarin ook werkgevers en vakbonden zijn vertegenwoordigd. De positie van SER-voorzitter was bijna twee maanden vacant, sinds Draijer vertrok om topman te worden bij de Rabobank. Al snel na die aankondiging liet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan de werkgevers en werknemers weten dat Draijers opvolger een vrouw moest zijn.