Obama: 'Alleen Irak kan crisis verhelpen'

De Amerikaanse president Barack Obama zal rond 22.45 uur Nederlandse tijd een statement geven over de crisis in Irak. Dat melden diverse media.

De YouTube-pagina van het Witte Huis heeft de stream al live klaar staan. Obama zal spreken vanuit Martha's Vineyard in Massachusetts.

Het is nog niet bekend welk nieuws Obama zal brengen. De stream zal tevens enkel geluid bevatten. Luister hieronder daarom live mee; de audio zal rond kwart voor elf vanzelf verschijnen. FOK! zal eventueel noemenswaardig nieuws in dit bericht blijven updaten.

Update 23.00 uur:
De speech is nog niet begonnen. De president is officieel een kwartier te laat, maar dat is helaas gebruikelijk voor dit soort aangelegenheden.

Update 23.09 uur:
De speech is begonnen. 

Update 23.13 uur: 
De speech was voor politieke begrippen zeer kort. Obama bedankt het VK, Frankrijk en andere landen die helpen bij het o.a. voeden van de op de berg vastzittende vluchtelingen. 

Er komt geen Amerikaanse militaire oplossing voor de crisis in Irak, zo stelt de president. Alleen Irak kan dat permanent doen.

Vicepresident Joe Biden heeft aangedrongen op het vormen van een nieuwe regering in Irak. De VS steunen kortom oud-president Maliki niet langer. Die lijkt vooralsnog echter van geen wijken te weten.

De VS staat klaar een regering te steunen die de problemen in de regio actief wil oplossen. Het mobiliseren van steun hiervoor zal makkelijker zijn als die regering eenmaal zit.


De speech begint (uiteindelijk, ten langen leste) rond 33 minuten en 40 seconden.