Leider Hong Kong vraagt China om democratisering

Hong Kong heeft de Chinese regering in een rapport om meer democratische vrijheden gevraagd. Leider van Hong Kong Leung Chun-ying stuurde het verzoek dinsdag naar Beijing.

Na overleg met bijna 125.000 mensen en organisaties kwam Leung tot de conclusie dat de bevolking van de stad 'enthousiast' is om algemeen kiesrecht te verwerven. Leung wil een stappenplan in werking stellen waardoor Hong Kong in 2017 een eigen leider kan kiezen. De communistische leiders in Beijing hebben beloofd dat dit vanaf dat jaar mag, maar de kandidaten moeten wel eerst worden goedgekeurd door een Beijing vriendelijk gezinde commissie die ook alle eerdere leiders sinds de machtsoverdracht van Londen aan Beijing in 1997 heeft aangewezen. Ook Leung is door deze groep aangesteld.

Leung schrijft in zijn rapport dat burgers niet zo sterk verlangen naar het nomineren van kandidaten zonder Chinese toestemming. Volgens hem vindt de meerderheid van de bevolking van Hong Kong dat deze beslissingen het beste aan de regeringscommissie overgelaten kunnen worden. Waarschijnlijk leidt deze bagatelliserende opmerking tot woede onder de bevolking van Hong Kong, die juist vindt dat de invloed van Beijing in de stad te groot is.

"Nadat ik het rapport gelezen heb, weet ik hoe nepstemrecht eruit kan zien", zei parlementslid Charles Mok, een voorstander van meer democratisering. Volgens Raymond Wong, leider van een prodemocratische partij, volgen leiders van Hong Kong een 'script dat geschreven is door de Communistische Partij'.

Eerder deze maand gingen een half miljoen mensen in Hong Kong de straat op om volledige democratisering te eisen. In juni brachten zo'n achthonderdduizend mensen hun stem uit bij een informeel referendum over meer democratische rechten. De volksstemming was een protest voor het voordragen van kandidaten zonder Chinese goedkeuring.