'Geld Maakt Gelukkig is geen bedelshow'

Sandra Schuurhof vindt haar nieuwe programma Geld Maakt Gelukkig veel meer dan een spel waarbij het zieligste verhaal altijd wint. "Zeker nu we bijna alle afleveringen hebben opgenomen, krijg ik er allesbehalve een vieze smaak van in mijn mond", zegt de presentatrice dinsdag in Spits. "Ik vind het juist heel mooi dankzij de mooie, menselijke en herkenbare verhalen."

In Geld Maakt Gelukkig zitten alle deelnemers krap bij kas, en ze hebben allemaal een droom of noodzaak waarvoor geld nodig is. Ze krijgen elk honderd euro, die ze mogen houden, maar ook mogen schenken aan een andere deelnemer met een beter doel of verhaal. Het programma verschijnt dagelijks om 20.00 uur op SBS6.

"Als gevolg van de crisis zijn zoveel mensen in Nederland in de problemen geraakt", vindt Schuurhof. "Het is mensen ook te makkelijk gemaakt om in met name financiële problemen te raken. Geld Maakt Gelukkig is daarmee zeker een signaal naar zorgverzekeraars en financiële instellingen. Die laatste hebben immers leningen verstrekt aan mensen die een dergelijke last helemaal niet kunnen dragen. En zorgverzekeraars zijn er als eerste bij om bij het uitblijven van betaling boetes op te leggen, maar geven lang niet altijd thuis. Er is daar dus echt wel wat aan de hand."

Er blijft wat betreft Schuurhof, van huis uit journalist, zeker ruimte om deze kwestie wat serieuzer aan te pakken dan in een spelshow. "We besteden bij Hart van Nederland op journalistieke wijze heel veel aandacht aan mensen in zulke situaties. Dat het publiek in dit programma bepaalt wie welk bedrag krijgt, komt vooral voort uit het feit dat het ook raar zou zijn als de programmamakers dat zelf zouden bepalen. We doen het uiteindelijk allemaal om mensen te helpen."

De 42-jarige Schuurhof vindt de kritiek dat programmamaker John de Mol deze mensen ook had kunnen helpen door ze simpelweg geld te geven zonder ze eerst hun verhaal te laten doen op tv. "Dan zou je dat ook kunnen zeggen van programma's als Dubbeltje Op Z'n Kant of Uitstel Van Executie. We maken hier een televisieprogramma, dan werkt het zo. Bovendien helpt John de Mol met zijn stichting al heel veel mensen, dat kan je van me aannemen. En de mensen in dit programma worden toch ook geholpen? Elke dag wordt er netto tienduizend euro verdeeld. Dat is veel geld. Iedereen die meedoet, gaat met geld naar huis. Ze gaan dus sowieso beter weg dan dat ze zijn binnengekomen."