Kamphuis beëindigt bobsleecarrière

Esmé Kamphuis heeft besloten haar carrière als bobsleester te beëindigen. De 31-jarige Kamphuis werd tijdens de Olympische Spelen in Sochi samen met Judith Vis vierde, de beste Nederlandse prestatie in de bob ooit.

Kamphuis wilde eigenlijk nog vier jaar door tot de Spelen van Peyongchang om daar wel een medaille te scoren. Volgens Kamphuis ontbreken de juiste voorwaarden om nog tot successen te komen. NOC*NSF maakte bekend het bobsleeteam niet langer financieel te ondersteunen. Vis zou sowieso stoppen na de Winterspelen van Sochi. 

Kamphuis stapt met gemengde gevoelens uit de slee. "Aan de ene kant neem ik afscheid van de topsport, iets dat ik supergraag doe en dat jarenlang mijn leven is geweest. Aan de andere kant krijg in een fantastische kans en zie er naar uit te beginnen aan een nieuwe uitdaging, namelijk de opleiding tot gynaecoloog."

De toekomstig medisch specialiste is wel bezorgd over de toekomst van het bobsleeën in Nederland nu NOC*NSF geen ondersteuning meer biedt. "Het is fantastisch wat we hebben bereikt in Sochi als vrouwen uit een land zonder bergen en bobbaan. Ik had gehoopt dat onze vierde plaats de sport juist een boost zou geven. Maar wat er ook gebeurt, ik kan terugkijken op een prachtige carrière."