Van Gaal wil buitenwereld af laten wachten

Louis van Gaal heeft Dirk Kuijt voor het duel met Costa Rica rechtsback gezet. Memphis Depay start voor het eerst dit WK in de basis.

In gesprek met de NOS gaf Van Gaal bij aankomst bij de Arena Fonte Nova zijn opstelling prijs: "Cillessen, Kuijt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi. Dan Blind als linksback, maar ook op het middenveld", bleef de keuzeheer mysterieus. "Verder Sneijder en Wijnaldum op het middenveld en een voorhoede met Depay, Van Persie en Robben."

Hoe het er in de praktijk uit komt te zien, liet Van Gaal niet weten. "De buitenwereld blijf gokken, maar men moet maar afwachten hoe we precies gaan spelen. De coach van de tegenpartij zal dus ook moeten nadenken."

Voor de tweede maal is Daryl Janmaat gepasseerd. "Hij gaat daar volwassen mee om. Ik probeer dat uit te leggen natuurlijk. Hij heeft de hele kwalificatie alles voor ons gespeeld en op het môment suprême staat hij er niet in. Dat is natuurlijk lastig."

Het feit dat Oranje nu uitgesproken favoriet is, zegt Van Gaal niet veel. "Wij hebben een doel voor ogen, dat is het belangrijkste. Wat de buitenwereld zegt, doet er niet toe. Volgens velen hadden wij hier niets te zoeken, dus als we daar naar hadden geluisterd, dan hadden we hier niet eens gestaan."

"Het gaat om wereldkampioen worden. We moeten nu eerst Costa Rica verslaan, dan Argentinië en dan de finale winnen."