WK vandaag - vrijdag 4 juli

Na twee dagen rust gaat het WK voetbal in Brazilië weer verder. Vandaag staan de eerste twee kwartfinales op het programma. De winnaars van de duels treffen elkaar volgende week dinsdag in de eerste halve finale.

Programma

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Frankrijk Duitsland Rio de Janairo
22.00 Brazilië Colombia Fortaleza


Frankrijk - Duitsland 

De eerste kwartfinale op het WK is direct een mooie kraker tussen de Europese grootmachten Frankrijk en Duitsland. Beide landen begonnen overtuigend aan deze eindronde, maar de laatste wedstrijden loopt het net allemaal wat minder. Beide landen hadden alle moeite in de achtste finale met een Afrikaanse opponent en alleen Frankrijk wist een verlenging te voorkomen met een late 2-0 zege op Nigeria. Duitsland had een verlenging nodig om Algerije van zich af te schudden. Op papier zeker een interessante ontmoeting, waarbij Duitsland vooraf als favoriet gezien wordt. 

De onderlinge balans is in het voordeel van de Fransen. In de 26 eerdere ontmoetingen gingen zij er 11 keer met de zege vandoor en werd er 6 keer gelijkgespeeld. Op eindrondes is het voordeel echter voor de Duitsers, die in 1982 en 1986 de Fransen wisten te verslaan. De enige Franse zege op een WK eindronde dateert van 1958, toen de Duitsers met 6-3 werden geklopt. 

Brazilië - Colombia

Colombia kan, samen met Costa Rica, misschien wel als revelatie van dit WK genoemd worden. Met uitblinker James Rodríguez kwamen ze makkelijk de groepsfase door en werd Uruguay in de achtste finale met 2-0 aan de kant gezet. Daardoor zijn de Zuid-Amerikanen uitgegroeid tot één van de favorieten op de titel. Vandaag moeten ze het echter wel opnemen tegen het thuisland. Brazilië overtuigt nog allerminst op dit WK en had in de vorige ronde tegen Chili alle geluk dat ze niet werden uitgeschakeld. De ploeg van sterspeler Neymar zal echt beter moeten spelen dan afgelopen zaterdag om kans te maken op de volgende ronde.

De landen troffen elkaar in het verleden al veelvuldig en dan vooral tijdens kwalificaties voor de verschillende WK eindrondes en voor de Copa América. De Brazilianen hadden in het verleden een duidelijk overwicht, met vijftien zeges, tegen twee Colombiaanse overwinningen. Daarvan dateert de laatste alweer van 1991. De laatste vier ontmoetingen eindigden louter in gelijke spelen, waarbij door beide ploegen slechts één doelpunt werd gemaakt.

Opmerkelijk

Tijdens dit WK zijn er al opmerkelijk veel verlengingen geweest. Van de acht achtste finale-wedstrijden eindigden er liefst vijf na negentig minuten onbeslist. Sinds 1986, toen de achtste finales werden ingevoerd, werden er nooit zoveel verlengingen gespeeld in de eerste knock-out ronde. 

Het recordaantal verlengingen tijdens een complete eindronde staat op acht. Dat gebeurde in 1990 tijdens het WK in Italië, Tijdens het vorige WK eindigde vier wedstrijden na 90 minuten onbeslist en in 2006 waren dat er zes. Met nog acht wedstrijden te gaan lijkt het record van 1990 er wel eens aan te kunnen gaan. Zolang het allemaal spectakel oplevert zoals we tot nu toe hebben gehad bij dit wereldkampioenschap, vinden wij dat allemaal best.