Cruijff: "Dit is voetbal waar ik van houd"

Johan Cruijff zag het Nederlands elftal zondag ontsnappen tegen Mexico (2-1). De wijze waarop Oranje in de slotfase speelde, stemde de oud-topvoetballer tevreden. Oranje bereikte dankzij twee late doelpunten van Wesley Sneijder en invaller Klaas-Jan Huntelaar de kwartfinale.

Giovani dos Santos opende vlak na rust de score voor Mexico. "Ik heb tijdens Nederland-Mexico de mooiste twintig minuten van het WK gezien", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Wat kan voetbal dan ongelooflijk mooi zijn. Dit is het voetbal waar ik van houd. Hou gewoon types als Memphis Depay en Arjen Robben aan de zijkanten en je bent en blijft vanaf twee kanten gevaarlijk. In de spits kan je met Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar ook alle kanten op."

Cruijff verwacht in de kwartfinale een behoudend Costa Rica. De Costa Ricanen zijn zaterdag (22.00 uur Nederlandse tijd) de tegenstander in Salvador. "Dan zal je toch iets moeten doen. Vooral de laatste twintig minuten tegen Mexico hebben laten zien waartoe je in staat bent."

De aanvallende speelwijze van Oranje beviel de Amsterdammer. "Ik hoop dat het Nederlands elftal hieraan vasthoudt. Want dat is het voetbal waar ik echt van kan genieten. En het levert ook nog resultaat op", besluit Cruijff, die in 1974 met Oranje de finale van het WK haalde.