[Groep A] Uitslag Kameroen - Brazilië

Brazilië treft niet Nederland, maar Chili in de eerste knock-outronde van het WK. Het gastland versloeg Kameroen met ruime cijfers en liet daarmee Mexico achter zich (4-1).

Brazilië wist na de 2-0 zege van Nederland op Chili dat het groepshoofd moest worden om Oranje in de achtste finales te ontlopen. Dan moest Kameroen, nog puntenloos en dus uitgeschakeld, wel nog even verslagen worden. Bovendien wilde het Braziliaanse volk na twee middelmatige wedstrijden weleens sambavoetbal zien.

Daar kwam het niet meteen van, al werd Brazilië wel al vroeg in het duel gevaarlijk. Een schot van Luiz Gustavo werd geblokt door de defensie van Kameroen. Daarna lieten ook de Afrikanen van zich horen, met een kans voor spits Aboubakar, die na een voorzet van Choupo-Moting nog net Marcelo zijn lichaam ervoor zag gooien. Veel gevaarlijke dan dat werd Kameroen niet voor de goal van Neymar in de zeventiende minuut. De aanvaller van Barcelona, tegen Kroatië al goed voor twee goals, stond bij een voorzet van Gustavo helemaal vrij voor de keeper en hoefde alleen nog maar zijn voet tegen de bal te zetten: 1-0.

Brazilië op stoom, zou je zeggen. In de eerste minuten na de goal was de Seleçao inderdaad dominant en dreigend. Neymar kreeg vrijwel meteen wéér een grote kans, toen hij de bal vanuit de lucht in één keer op de schoen nam. Doelman Itandje reageerde alert. Toch viel in plaats van de 2-0, nog voor het eerste halfuur verstreken was, de gelijkmaker. Rechtsback Allan Nyom gaf de bal vanaf links uitstekend voor en Joel Matip kon eenvoudig binnentikken: 1-1.

Toch ging Brazilië met een voorsprong rusten. Neymar maakte in de 34ste minuut zijn vierde goal van het WK. Na een goede pass van Marcelo, draaide hij naar binnen en haalde hij uit in de korte hoek: Itandje geklopt. Dat de ruststand niet 3-1 was, mocht Hulk zich aanrekenen. Na een vlotte aanval via onder meer Oscar en Neymar, schoot de brede aanvaller te gehaast over.

Na de onderbreking drukte Brazilië lekker door. Het resulteerde in de snelle 3-1 van Fred. Eindelijk had de spits dan zijn doelpunt te pakken. Tot nog toe vooral ongelukkig gebleken dit WK, maar op zijn kopbal op aangeven van David Luiz is niets aan te merken. Bij deze stand was het geloof bij Kameroen wel zo'n beetje weg en kon Brazilië bovendien rustig aan doen. Pas toen Mexico tegen Kroatië op 2-0 voorsprong was gekomen, en dus nog twee goals nodig had voor groepswinst, ging Brazilië weer even aanzetten. Neymar en Hulk, die nog egoistisch omsprong met een kans, waren toen al gewisseld.

Toen Mexico ook op 0-3 kwam, werd het nog billenknijpen voor zowel Brazilië als Nederland. Die teams wilden elkaar duidelijk ontlopen, maar ineens hadden de Mexicanen nog maar één goal nodig voor groepswinst. Tot daar ineens de goede combinatie was tussen Fred en Oscar, afgerond door Fernandinho: 1-4. Weg waren de Braziliaanse en Nederlandse zorgen. Weg was Kameroen, maar dat was al enige tijd zo. Brazilië sluit de poule winnend af met haar beste WK-duel tot nu toe. De stijgende lijn is zichtbaar, bij zowel het gastland als Neymar.

Kameroen

1 - 4

Brazilië

 26' Matip    17' Neymar 
 34' Neymar 
 49' Fred 
 84' Fernandinho 
 
 Gele kaart: Enoh, Salli, M'Bia (Kameroen)
 
Stadion: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brasília
Toeschouwers: 69112
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Itandje
Nyom
N'Koulou
Matip
Bedimo
N'Guémo
M'Bia
Enoh
Choupo-Moting (Makoun/81)
Aboubakar (Webó/72)
Moukandjo (Salli/58)
  Júlio César
Alves
Silva
Luiz
Marcelo
Hulk (Ramires/63)
Paulinho (Fernandinho/46)
Oscar
Gustavo
Neymar (Willian/72)
Fred