Iraanse rechter dagvaardt Facebook-baas Zuckerberg

Een Iraanse rechter heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg gedagvaard om verantwoording af te leggen over Instagram en WhatsApp. Diverse Iraniërs hebben geklaagd dat de twee platformen, die bezit van Facebook zijn, hun privacy hebben geschonden.

De rechter heeft ook de blokkade van Instagram en WhatsApp gelast, aldus het Iraanse persbureau ISNA. Andere populaire websites en apps zoals Facebook, Twitter en YouTube zijn al verboden in Iran. Dat weerhoudt Iraniërs, onder wie de minister van buitenlandse zaken, er niet van de diensten gewoon te gebruiken. Velen gebruiken proxyservers om de blokkades te omzeilen.

De kans dat Zuckerburg bij de rechter komt opdagen is klein. De Verenigde Staten, waar de Facebookoprichter vandaan komt, hebben geen uitleveringsverdrag met Iran. Vergelijkbare verzoeken bleken in het verleden onuitvoerbaar.

Een andere Iraanse rechter oordeelde vorige week al dat Instagram op zwart moest omwille van de privacy. Zowel Instragram als WhatsApp was dinsdag echter nog te gebruiken in Teheran.

De gematigde regering van president Hassan Rouhani heeft bezwaren tegen het verbieden van sociale media zo lang er geen lokale alternatieven bestaan. Hij gebruikt de diensten om toenadering te zoeken tot het Westen. "We moeten de digitale wereld zien als een kans", zei Rouhani vorige week volgens het staatspersbureau IRNA. "Waarom zijn we zo nerveus? Waarom vertrouwen we onze jeugd niet?"