Poetin condoleert familieleden slachtoffers Odessa

De Russische president Vladimir Poetin heeft de familieleden gecondoleerd van de personen die stierven tijdens een brand en gevechten vrijdag in de Oekraïense havenstad Odessa. Dat heeft persbureau ITAR-TASS zaterdag gemeld. Volgens zijn woordvoerder is Poetin zeer bezorgd over de ontwikkelingen in Oekraïne en hoe deze door de internationale gemeenschap worden geïnterpreteerd.

Bij een brand in een vakbondsgebouw in Odessa kwamen vrijdag 36 mensen om het leven. De brand ontstond tijdens een botsing tussen pro-Russische demonstranten en aanhangers van de centrale regering in Kiev. Ook stierven zes mensen door gevechten. Volgens Poetin is de Oekraïense regering verantwoordelijk voor 'de misdaden in Odessa'.

Tot nog toe was de onrust die oostelijke delen van Oekraïne in zijn greep houdt grotendeels aan Odessa voorbijgegaan. De stad ligt ver van de steden waar pro-Russische separatisten de afgelopen weken gebouwen bezetten. Na de gevechten riep de politiechef van Odessa op tot kalmte. Enkele uren later werd hij ontslagen door minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov.