Celstraf voor Nederlander na dodelijke straatrace

Een 27-jarige Eindhovenaar die in 2012 in België betrokken was bij een straatrace waarbij twee doden vielen is maandag veroordeeld tot drie jaar celstraf. Dat bevestigt advocaat-generaal Marc Verhelst na berichtgeving door Belgische media.

De tweede verdachte, een 28-jarige Belg, moet vier jaar de cel in. Tegen de Nederlander was aanvankelijk zes jaar geëist, tegen de Belg acht jaar. Zij moeten ook een schadevergoeding van duizenden euro's betalen, oordeelde het Antwerpse hof van beroep.

De Nederlander verblijft momenteel in Nederland, aldus advocaat-generaal Verhelst. Als hij geen hoger beroep aantekent zal België vragen om zijn uitlevering.

De 27-jarige Brabander en zijn bijrijder namen het in november 2012 in een Mercedes op tegen drie Belgen in een Porsche. Bij een rotonde in het Belgische Bree kwam het tot een botsing, waarna de auto van de Eindhovenaren in een lager gelegen fietstunnel terechtkwam.

Een van de Belgen overleed direct na het ongeluk. De ander bezweek later aan zijn verwondingen. De straatracers zouden voor het ongeluk ruzie hebben gekregen in een discotheek in Kinrooi. De twee Nederlanders raakten zelf zwaargewond bij het ongeluk.