Reders moeten berging schip zelf betalen

Scheepseigenaren worden binnenkort verplicht om zich te verzekeren tegen de bergingskosten als hun schip is vergaan. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

Door het wetsvoorstel kan Rijkswaterstaat de kosten van de berging tot een bepaald bedrag verhalen op de reders als die hun schip niet laten opruimen. Met het wetsvoorstel voert Nederland het Verdrag van Nairobi uit over het opruimen van wrakken, dat een initiatief is van de Internationale Maritieme Organisatie. Negen landen hebben dat verdrag inmiddels geratificeerd.

Schultz noemt het verdrag een belangrijke stap om de positie van Nederland bij het opruimen van scheepswrakken te verbeteren. Het wetsvoorstel geeft de staat meer mogelijkheden om de bergingskosten te kunnen verhalen. Die kosten kunnen soms flink oplopen.

Het verdrag geeft Nederland bovendien meer bevoegdheden om te kunnen ingrijpen bij schepen in nood, om zo scheepsrampen met alle gevolgen voor het milieu te kunnen voorkomen. De wet geldt ook voor schepen die zinken in Nederlandse havens of in binnenwateren.