Anema krijgt drie schaatsploegen onder zijn hoede

Schaatscoach Jillert Anema gaat geen leiding geven aan één, maar aan drie ploegen. Dat heeft hij vrijdag tijdens een persconferentie in Heerenveen gezegd, bericht Schaatsen.nl. Er komt een langebaanploeg, een marathonploeg en opleidingsmarathonploeg. In totaal is er ruimte voor ongeveer vijftien schaatsers. Contracten met schaatsers zijn er echter nog niet.

Drie rijders zijn vrijwel zeker van een plaats in de nieuwe ploeg. "Met Bob de Vries, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga heb ik twee maanden geleden de afspraak al gemaakt dat we samen zouden blijven", zegt Anema.

Ook Alexis Contin is welkom. De resultaten van de Fransman vielen vanwege een schildklieraandoening tegen, maar dat is geen reden om met hem te breken. "Iemand die op de grond ligt, geef je geen trap", vindt Anema. "Als zijn ziekte voorbij is dan krijgt hij de mogelijkheid om bij ons te rijden.

Anema wil idealiter een ploeg met zowel Nederlandse als buitenlandse rijders op de been brengen. Hij wil dan ook met de Amerikanen Joey Mantia, Brittany Bowe en Heather Richardson werken. "Als ik hun zie dan gaan mijn handen jeuken. Zij kunnen zo veel sneller rijden." Richardson is overigens de verloofde van Bergsma. Clafis-directeur Bert Jonker, die met zijn bedrijf voorheen sponsor was van de Kia Skating Academy, zou ook graag de Chinese Beixing Wang aantrekken.

De langebaanschaatsers gaan onder de vlag van sponsor Clafis rijden, de marathonploeg in de kleuren van zuivelbedrijf A-Ware/Fronterra. Dat bedrijf sponsorde dit seizoen ook al een marathonformatie. Voor de opleidingsmarathonploeg moet nog een aparte sponsor worden gevonden.

Anema maakte donderdag bekend bij de BAM-schaatsploeg te vertrekken om een nieuwe ploeg te starten. Bob de Jong liet vrijdagochtend al weten bij BAM te blijven. Hoofdsponsor BAM stopt weliswaar na dit seizoen, maar onder de naam Stichting Groenoranje wordt gezocht naar een nieuwe geldschieter.