Doden en vermisten door cycloon Vanuatu

Een cycloon die twee dagen lang Vanuatu heeft geteisterd heeft drie mensenlevens geëist. Nog eens zes mensen worden vermist. Dat hebben de autoriteiten van de eilandengroep in de Grote Oceaan vrijdag gezegd.

Cycloon Lusi hield van maandag tot woensdag huis op de eilanden. "De meeste cyclonen zijn snel en duren maar twee of drie uur. Deze duurde twee dagen", zei Shadrack Welegtabit van de rampenbestrijdingsdienst. De storm heeft vooral veel schade aan gewassen aangericht. Op sommige plekken was sprake van overstromingen en aardverschuivingen. Enkele gebouwen zijn verwoest.

Op de 65 eilanden die Vanuatu rijk is wonen in totaal 267 duizend mensen. Ongeveer honderdduizend van hen wonen op de noordelijke eilanden die het zwaarst getroffen zijn door het noodweer. In de hoofdstad Port Vila richtte Lusi weinig schade aan.

De cycloon is nu onderweg naar Nieuw-Zeeland en komt daar naar verwachting vrijdag in het noorden aan land. De Nieuw-Zeelandse meteorologische dienst verwacht windsnelheden tot 130 kilometer per uur en veel regen.