Skiër Hirscher slaat slag in World Cup

Skiër Marcel Hirscher heeft in Lenzerheide een grote slag geslagen in de strijd om de World Cup. Op de laatste super-G van het seizoen werd de Oostenrijker zeer knap twaalfde, terwijl zijn grootste concurrent, de Noor Aksel Lund Svindal, slechts zestiende werd.

De Fransman Thomas Mermillod-Blondin ging als vijfde naar beneden, en zette een tijd neer die onverslaanbaar leek. Iedereen beet zich stuk op zijn tijd, inclusief olympisch kampioen Kjetil Jansrud. Als 21e mocht de Amerikaan Bode Miller beginnen aan de race en hij leek onderweg om de tijd te verbreken. Door een foutje in één van de laatste bochten kwam hij echter alsnog 0,01 seconde tekort.

Na Miller was het de beurt aan Svindal, die met het oog op de World Cup gebrand was om op het podium te eindigen. Dit was echter een volledig kansloze missie, want al halverwege was zijn achterstand erg groot. Aan de finish bleek hij zelfs langzamer te zijn dan concurrent Hirscher. De laatste die naar beneden mocht was Alexis Pinturault, en uitgerekend hij versloeg de tijd van zijn landgenoot Mermillod-Blondin. Het verschil was wel ruim, meer dan een halve seconde.

Door zijn plek buiten de beste vijftien haalde Svindal geen punten, waardoor hij nu nog slechts negentien punten voorsprong heeft op Hirscher in het algemeen klassement in de World Cup. Met nog een reuzenslalom en een slalom te gaan, waarbij Hirscher normaal gesproken veel beter scoort dan de Noor, lijkt de Oostenrijker zijn titel van World Cup-winnaar te verdedigen. De kristallen kogel in de super-G was voor de wedstrijd in Lenzerheide al voor Svindal.