'Need for Speed bevat grootste helistunts ooit'

De actiefilm Need for Speed bevat de grootste stunts met een helikopter ooit. Daarover zijn de makers het unaniem eens. "We hebben een scène waarin een politiehelikopter een hele reut illegaal racende auto's achtervolgt", vertelt hoofdrolspeler Dominic Cooper enthousiast aan Novum Nieuws. "Maar daarachter hing weer een helikopter die de opnames maakte. Zoiets groots heb je nog nooit gezien."

Need for Speed, losjes gebaseerd op het gelijknamige computerspel, gaat over Tobey Marshall, een rol van Aaron Paul. Om zijn noodlijdende autobedrijf overeind te houden klust hij bij voor de malafide Nascar-racer Dino Brewster, de rol van Cooper. Dan belandt hij onterecht in de gevangenis wegens poging tot moord. Als hij twee jaar later vrijkomt, wil hij wraak nemen op Brewster. De befaamde undergroundrace van DeLeon lijkt het ideale decor.

"Het zal je niet verbazen dat deze film bol staat van de zinderende autoraces", zegt de 35-jarige Cooper, die onder meer te zien was in The Devil's Double, Captain America: The First Avenger, en Abraham Lincoln: Vampire Hunter. "Ik heb doodsangsten uitgestaan om die op te nemen. Vooral omdat ik vaak geen enkele controle over de wagen had."

Cooper doelt op de stuntmannen die, in een speciale stoel bovenop het dak gezeten, met een afstandsbediening de auto's bestuurden terwijl de acteur in de auto achter een dummystuur zat. "Je kunt je niet voorstellen hoezeer je je lot in handen van een ander legt als je daar zit", zegt de acteur.

"Het is bloedheet in zo'n wagen, en je zweet nog eens extra peentjes vanwege de levensgevaarlijke stunts die je straks gaat uithalen", zegt Cooper. "En die vent op het dak heeft een simpele motorhelm op en ziet elke seconde minder vanwege al die vliegen die op zijn vizier uiteenspatten."

Need for Speed draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen, ook in 3D.