'VS zullen annexatie van de Krim niet erkennen'

De Verenigde Staten zullen zelfs na een referendum de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim niet erkennen. Dat heeft nationaal veiligheidsadviseur Tony Blinken zondag gezegd, meldt persbureau Reuters.

De autoriteiten op de Krim hebben voor 16 maart een referendum gepland. Volgens de Oekraïense krant Kiev Post, die afgelopen week een stembiljet op zijn website plaatste, kunnen de inwoners van de Krim opmerkelijk genoeg niet tegen inlijving door Rusland stemmen. Ze hebben twee keuzes: directe annexatie door Rusland, of de onafhankelijkheid uitroepen, en daarna pas aansluiting bij de machtige oosterbuur zoeken.

Blinken zei dat Rusland verder internationaal onder druk komt te staan door de volksraadpleging. "Ten eerste, als de Krim wordt geannexeerd (...) zullen wij dat niet erkennen, en dat geldt ook voor de meeste andere landen", aldus Blinken. Daarnaast sluiten de VS verdere sancties tegen Rusland niet uit.

Een referendum over de Krim, eenzijdig uitgeroepen door het lokale bestuur op het schiereiland, is volgens de VS een schending van het internationaal recht en van de Oekraïense grondwet. Washington kondigde vorige week aan reisverboden in te stellen tegen Russen en inwoners van de Krim die de 'soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne bedreigen'.