Aanhang El Chapo trotseert arrestaties

De Mexicaanse politie heeft zondag tevergeefs geprobeerd een demonstratie te beletten van aanhangers van drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman. De politie van het noordelijke Culiacan arresteerde een honderdtal betogers, maar de mars voor de vrijlating van de topcrimineel ging door.

Zondagmiddag verzamelden ongeveer honderdvijftig medestanders van de drugsbaron zich in Culiacan bij de schrijn van de volksheilige die geldt als de schutspatroon van de drugshandelaren. Ze scandeerden 'Lang leve Chapo!'.

Gealarmeerde agenten probeerden de betogers bij het heiligdom van Jesus Malverde uiteen te drijven. Toen die zich verzetten verrichte de politie een veertigtal arrestaties. Ook later op de dag, toen El Chapo-aanhangers zich opsplitsten om in verschillende kleinere deelmarsen de politie te vlug af te zijn, rekende die nog tientallen mensen in.

Woensdag betuigden in Culiacan, niet alleen de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Sinaloa maar volgens velen ook van het imperium van El Chapo, ook al zo'n duizend betogers hun steun aan de drugsbaron. Guzman wist dertien jaar lang uit handen van de politie te blijven, maar werd eervorige week dan toch opgepakt. Hij is in Sinaloa betrekkelijk populair omdat hij voor banen, geld en orde zou hebben gezorgd.

Zondag leken verscheidene demonstranten echter slechts te zijn komen opdraven tegen betaling. De huurlingen rekenden na afloop van de protestmars af met de organisatoren.