Anna Drijver was depressief

Anna Drijver heeft naar eigen zeggen een zwaar jaar achter de rug. "Ik vond het allemaal niet meer leuk", zegt de actrice zaterdag in Volkskrant Magazine. "Ik functioneerde nog wel, maar lag ook hele dagen op bed. Het was alleen nog maar zwart. Ik kon niet meer mooi schrijven of goed spelen. Nogmaals: alles was zwart."

De 30-jarige Drijver denkt dat ze aan een depressie leed. "Ik zat vol twijfels", legt ze uit. "Ik dacht: wat heb ik eigenlijk toe te voegen aan het vak, weet je wel? Als ik op een feestje was, wist ik niet wat ik moest zeggen. Als ik goed in mijn vel zit, denk ik daar niet over na, maar in die periode dacht ik over alles na."

De actrice, die hulp zocht bij een psycholoog, had ook last van tics en dwanggedachten. "Ik moest dingen op een bepaalde manier neerleggen, ik moest dingen tellen." Ondanks haar problemen denkt Drijver niet dat veel mensen doorhadden hoe slecht het met haar ging. "Je hebt ook geen zin om erover te praten. Maar voor mezelf voelde het alsof ik een ziek dier in een kudde was, mensen willen daar niet bij horen."

Drijver 'bouwde zichzelf weer op met steun van haar omgeving. "Je houdt je vast aan de simpele dingen. Ik heb een vriend die van mij houdt en van wie ik houd. Ik heb lieve ouders, ik heb vrienden." Haar therapie is inmiddels afgerond. "Dat was ook het doel: dat ik daar niet meer naartoe hoefde", aldus de actrice, die binnenkort de hoofdrol vertolkt in het stuk Gejaagd door de Wind. "Ik ben weer vrij nu. Er is een nieuwe fase, ik ben gelukkig."