'Alcoholkassa's tegen geweld in supermarkt'

Om het toenemende geweld tegen caissières te stoppen, dat is ontstaan sinds de invoering van de nieuwe alcoholwet, moeten er zogenoemde alcoholkassa's komen in supermarkten. Dat vindt CNV Dienstenbond, zo schrijft De Telegraaf vrijdag.

De bond heeft een dringend verzoek daartoe neergelegd bij de Nederlandse supermarktketens. Volgens bestuurder Fedde Monsma bestaan er al kassa's waar alleen kan worden gepind. "Dat kan ook voor de verkoop van alcohol", stelt hij in de krant.

Bij de alcoholkassa's moet het tonen van een identiteitsbewijs standaard worden. "Bij de alcoholkassa is er geen twijfel mogelijk over het wel of niet laten zien van je identificatie. Laten we afspreken dat dat gewoon moet, als je daar in de rij staat", zegt Monsma.

Ook vindt hij dat caissières die alcohol verkopen, zelf minimaal 18 jaar of ouder zouden moeten zijn. Om al het geweld een halt toe te roepen, wil CNV samen met de supermarktketens optrekken. "De huidige agressie tegen caissières, verbaal, maar soms ook fysiek, is in geen geval acceptabel."

De problemen bij de kassa's zijn begin dit jaar ontstaan met de invoering van de nieuwe alcoholwet. Daardoor mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen.