Eurogroep buigt zich over noodleningen Griekenland

De ministers van financiën van de achttien eurolanden (de Eurogroep) buigen zich maandag in Brussel over de noodleningen van de Europese Unie aan Griekenland. Daags erop praten de ministers met hun collega's van niet-eurolanden binnen de Europese Unie over de voortgang van de bankenunie.

Griekenland heeft nog geen groen licht gekregen voor de uitbetaling van de eerstvolgende schijf uit het leningenprogramma, de 'trojka' van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds meent dat Athene nog niet aan alle voorwaarden heeft voldaan. Of en wanneer dat wel zo zal zijn moet blijken uit de voortgangsrapportage van de trojka, maar het is nog niet bekend wanneer dat rapport uitkomt.

De Eurogroep, onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), bespreekt maandag ook de situatie in Portugal, Spanje en Slovenië.

Op de Ecofin-raad dinsdag in Brussel buigen de ministers van alle 28 lidstaten de voortgang van de bankenunie, waartoe de EU in december besloot. De discussie gaat vooral over het kader om falende banken te ontmantelen, het zogeheten Single Resolution Mechanism (SRM).

Deze afspraak is in een intergouvernementeel akkoord tussen de lidstaten onderling gegoten, maar daar heeft het Europees Parlement moeite mee. De twee partijen (en de Europese Commissie) moeten hierover een akkoord bereiken voordat het parlement medio april met reces gaat vóór de Europese verkiezingen.