Scherfgranaten ontploft bij protestbetoging Bangkok

Een demonstratie in Bangkok tegen de Thaise regering is zondag opgeschrikt door twee explosies. Zeker 28 mensen raakten gewond, meldt de politie.

Twee scherfgranaten waren volgens de politie de boosdoeners. Vrijdag doodde zo'n projectiel ook al een betoger en verwondde tientallen anderen.

De eerste granaat kwam tot ontploffing vlakbij een podium dat door de demonstranten was opgezet bij het Overwinningsmonument in het noorden van Bangkok. De tweede volgde binnen een minuut of twee. Deze trof een rij stalletjes van handelaren in t-shirts met protestleuzen en aanverwanten.

Zaterdagavond laat waren demonstranten in de hoofdstedelijke wijk Lad Prao ook al het doelwit van een onbekende schutter. Een 54-jarige vrijwilliger die namens de oppositie de betoging in goede banen leidde is met een ernstige schotwond in zijn rug opgenomen in het ziekenhuis.

De betogers willen premier Yingluck Shinawatra dwingen af te treden en eisen dat de verkiezingen van volgende maand worden geschrapt. Ze houden enkele belangrijke kruispunten in de stad bezet. In de Thaise hoofdstad is het ondanks de aanhoudende protestmanifestaties nog altijd grotendeels rustig, al is er elke dag wel een opstootje of een enkel schietincident.

De regering vreest in een spiraal van geweld te geraken als zij met kracht ingrijpt en laat de demonstranten daarom als het even kan ongemoeid. Bovendien vergroot een toename van het geweld de kans dat het leger de burgerregering niet langer het toezicht op de openbare orde toevertrouwt en zelf de touwtjes in handen neemt.

Nu de politie op haar handen blijft zitten spelen de demonstranten echter meer en meer voor eigen rechter. Betogers hebben zaterdag twee mannen aangehouden en opgesloten die zelfgemaakte explosieven en handboeien op zak hadden, zei protestleider Issara Somchai zondag. De protestbeweging verdenkt het tweetal ervan geweld in de zin te hebben gehad en 'doet nog onderzoek'. ''Wij houden een oogje op hen. Ze zijn veilig in onze handen'', zei Somchai.