'Schade Groningse huizen wordt te laag ingeschat'

Experts ingehuurd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schatten de schade aan Groningse huizen als gevolg van aardbevingen veel te laag in. Daarom is een onafhankelijke schadeafhandeling een absolute noodzaak, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag.

Op verzoek van ontevreden huizenbezitters stelde de VEH zelf de schade aan de woningen vast. Hun bouwkundigen kwamen in de meeste gevallen op hogere schadebedragen dan schade-experts ingehuurd door de NAM. Verschillen liepen op tot zo'n tienduizend euro.

De beoordeling van taxateurs van de NAM schiet vaak tekort, oordeelt de VEH. Vaak wordt niet genoeg schade erkend als bevingsschade. Daarnaast komt het voor dat flinke schade over het hoofd wordt gezien. Dat zou komen doordat er te veel onder tijdsdruk wordt gewerkt wordt.

Onafhankelijke schadeafhandeling, waarbij de overheid de experts betaalt en niet de NAM, zorgt ervoor dat de bewoners gecompenseerd worden voor alle schade die de aardbevingen hebben veroorzaakt, aldus de VEH. Op dit moment zou de NAM contra-expertises juist tegenwerken door bewoners hun rapport te laten tekenen, zonder dat zij kans hebben gehad om onafhankelijk de schade vast te laten stellen.

Woensdag werd duidelijk dat het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA het erover eens zijn dat de gaswinning moet worden teruggeschroefd om het risico op aardbevingen in de toekomst te verminderen. Ook komt er compensatie voor de inwoners van het gebied. Het kabinet neemt mogelijk vrijdag een besluit.