Oscarnominaties worden vandaag bekend

Donderdag is een grote dag voor filmkenners en -connaisseurs. Halverwege de middag Nederlandse tijd maakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Los Angeles bekend welke films en acteurs zijn genomineerd voor een Oscar. De Academy Awards of Merit, zoals de onderscheidingen officieel heten, worden al decennia gezien als de grootste filmprijzen ter wereld, die een filmcarrière kunnen lanceren.

De grote favoriet lijkt dit jaar het waar gebeurde slavernijdrama 12 Years a Slave van de in Amsterdam woonachtige Brit Steve McQueen. De film was ook al in alle belangrijke categorieën genomineerd bij de Golden Globes, waar hij zondagnacht de prijs voor beste dramafilm in de wacht sleepte.

Geduchte concurrentie wordt verwacht van het eveneens op feiten gebaseerde Dallas Buyers Club van Jean-Marc Vallée. Matthew McConaughey speelt de hoofdrol van een hivpatiënt die een nog niet legaal medicijn op de markt brengt om zijn medepatiënten te helpen. McConaughey won ook al de Golden Globe, evenals zowat alle andere filmprijzen.

Vrijwel elk jaar is de concurrentie in de categorieën beste acteur en beste actrice moordend. McConaughey wordt waarschijnlijk genomineerd, evenals Chiwetel Ejiofor voor 12 Years a Slave en Tom Hanks voor Captain Phillips. Of Leonardo DiCaprio wordt genomineerd voor The Wolf of Wall Street en Robert Redford voor All is Lost valt nog te bezien.

Bij de actrices gaat de race waarschijnlijk tussen Cate Blanchett voor Blue Jasmine, Sandra Bullock voor Gravity en Amy Adams voor American Hustle. Een groot vraagteken staat dit jaar bij Meryl Streep met haar rol in August: Osage County. Zo bestaat dus de kans dat de coryfeeën Redford en Streep worden gepasseerd.

De Oscars worden dit jaar voor de 86e keer uitgereikt. De ceremonie vindt op 2 maart plaats in het Dolby Theatre in Los Angeles. De presentatie is in handen van comédienne en presentatrice Ellen DeGeneres.