Recordaantal Museumkaarten verkocht in 2013

Een recordaantal van een miljoen mensen hebben in 2013 een Museumkaart gekocht. In 2012 waren er nog 895.000 Museumkaarten in omloop. In totaal brachten de kaarthouders vorig jaar 6,4 miljoen bezoeken aan musea, ruim 1,3 miljoen meer dan het jaar ervoor. Dat heeft de Museumvereniging maandag bekendgemaakt.

De directeur van de Museumvereniging ziet als oorzaak van het record de reeks verbouwde musea, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en De Fundatie in Zwolle, die in 2013 hun deuren weer openden. Dat zijn 'echte publiekstrekkers', zegt Siebe Weide in een verklaring.

"We zien steeds vaker dat museumbezoek met de kaart een aantrekkelijk uitje voor gezinnen is", aldus Weide. De Museumkaart, die sinds 1981 bestaat, kost 49,95 euro per jaar en geeft toegang tot bijna vierhonderd musea in Nederland.

De vergoeding die musea kregen bedroeg over 2013 meer dan 35 miljoen euro, ruim zes miljoen meer dan het jaar ervoor. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum, moeten kaartbezitters iets bijbetalen om binnen te komen.

Bij veel musea in Nederland steeg het aantal bezoekers ten opzichte van andere jaren. Zo bezochten ruim 2,2 miljoen mensen het in april geopende Rijksmuseum in 2013, een record voor het museum in Amsterdam. Het Stedelijk Museum verwelkomde eind december de miljoenste bezoeker sinds de heropening in september. Ook Boijmans van Beuningen, Naturalis en het Kröller-Müller wisten meer bezoekers te trekken.