Tientallen doden bij couppoging Congo

Mannen met machetes en machinegeweren hebben maandagochtend het hoofdkantoor van de staatsomroep, het vliegveld en het hoofdkwartier van het leger in de Congolese hoofdstad Kinshasa aangevallen. Volgens de regering is de kennelijke couppoging door het leger afgeslagen.

Bij de gevechten kwamen rond de veertig mensen om het leven: zestien bij de legerbasis, zestien bij het vliegveld en acht bij het televisiegebouw. Zes aanvallers zijn gevangengenomen.

"Het zijn terroristen, je kunt ze niet anders noemen", zei minister van communicatie Lambert Mende.

De presentator van de ochtendtalkshow Le Panier was middenin een zin toen de indringers binnenvielen. Ze konden zich nog als volgelingen van een lokale profeet bekendmaken voordat het scherm op zwart ging, zei Pascal Amisi, plaatsvervangend stafchef van Mende.

Tussen 07.00 en 08.00 uur lokale tijd werden ook de luchthaven en het legerkamp aangevallen, zei Amisi.

"Ze vielen drie verschillende doelen tegelijk aan. Wij weten niet zeker wie zij zijn, maar de groep die het televisiestation aanviel zei profeet Mukungubila te vertegenwoordigen." Gideon Mukungubila is een christelijke evangelist die in Congo een aanzienlijke schare volgelingen heeft opgebouwd en zijn boodschappen via radio en televisie verspreidt.

Een televisiemedewerker die in het gebouw was beschreef de verwarring en angst. "Er waren een stuk of dertig gewapende mannen die het hoofdkantoor van het televisiestation binnenvielen. Ze begonnen te schieten en wij verstopten ons." Voor ze werden verjaagd riepen ze: "Gideon Mukungubila is gekomen om Congo te bevrijden van de slavernij die ons is opgelegd door Rwanda".

Congo heeft twee keer oorlog gevoerd met zijn kleinere buurland, dat tot voor kort in het oosten van Congo een rebellengroep steunde. President Joseph Kabila komt ook uit het oosten en wordt door zijn tegenstanders ook wel spottend als 'Rwandees' aangeduid.