Weer supersnelrecht na jaarwisseling

Verdachten die tijdens oud en nieuw een overtreding begaan, kunnen ook volgend jaar weer binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter staan. De rechtbanken in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht houden deze supersnelrechtzittingen op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Verdachten krijgen tijdens de zittingen direct hun straf te horen. Eerder dinsdag maakte het OM bekend ook dit jaar zwaardere straffen te eisen tegen mensen die tijdens de jaarwisseling hun boekje te buiten gaan.

De strafeis valt net als dit jaar 75 procent hoger uit dan gebruikelijk. Als sprake is van geweld tegen hulpdiensten, wordt de strafeis met nog eens tweehonderd procent verhoogd. In zulke zaken wordt in beginsel een gevangenisstraf geëist. Afgelopen jaar bleek overigens dat veel rechters deze hogere strafeisen lang niet altijd honoreert.

Ook voor overtredingen met zwaar vuurwerk kan een celstraf worden geëist. Als hoger beroep wordt ingesteld, worden deze zaken met voorrang behandeld. Overigens is supersnelrecht allen geschikt voor de behandeling van eenvoudige strafbare feiten, waarbij geen verder onderzoek nodig is.

In Rotterdam vinden op 2 en 3 januari supersnelrechtzittingen plaats, in Amsterdam en Utrecht op 3 januari en in Den Haag op 3 en 6 januari. Ook in ook andere plaatsen wordt snel opgetreden tegen raddraaiers. Zo laat het OM in Zeeland en West-Brabant weten dat rechtszittingen gepland staan op 7 en 8 januari.