Nog geen besluit over bankenvangnet EU

De ministers van financiën en economische zaken van de lidstaten van de Europese Unie zijn het dinsdagnacht nog niet eens geworden over hoe de redding van banken in de toekomst gefinancierd moet worden. Dat liet een woordvoerder van minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdagnacht weten.

Toch is een akkoord over de laatste onderdelen van een Europese bankenunie nabij, zo meldt de Franse minister van financiën Pierre Moscovici. "We zijn er voor 95 procent uit", aldus Moscovici, vlak na het afloop van de vergadering in Brussel. "Ik kan me niet voorstellen dat het nu nog misloopt."

Ook zijn Litouwse collega Rimantas Sadzius toonde zich optimistisch over het dinsdag bereikte resultaat. Hij sprak over een 'gigantische stap voorwaarts'. Hoewel er formeel nog geen overeenkomst is, 'liggen er wel hoofdlijnen op tafel die tot op zekere hoogte acceptabel zijn voor alle betrokkenen', aldus Sadzius.

De bewindslieden kwamen dinsdag bijeen voor een marathonoverleg dat uiteindelijk kort na middernacht werd afgesloten. De ministers willen per se nog voor het einde van dit jaar een akkoord bereiken over een stroppenpot en een afwikkelingsmechanisme voor banken. Daarom komen ze volgende week weer bij elkaar.

De eurolanden schuiven dinsdag weer aan om de voortgang van de bankenunie te bespreken. Woensdag volgt weer een 'ecofin', waarin alle EU-lidstaten vertegenwoordigd zijn. De bewindslieden willen dan een akkoord bereiken, voordat de Europese regeringsleiders donderdag en vrijdag tijdens de Europese Raad samenkomen.

Op tafel ligt dan de wijze waarop falende Europese banken in de toekomst worden afgewikkeld. De vraag is voorlopig ook nog hoe dat moet worden betaald en wie opdraait voor die kosten. Volgens de woordvoerder van Dijsselbloem moet volgende week 'nog echt op verschillende punten wat bereikt worden'.