Automobilisten moeten oppassen in sinterklaasstorm

Automobilisten die donderdagavond in de storm de weg op moeten, moeten oppassen voor omgewaaide verkeersborden, afgebroken takken en andere onverwachte obstakels. Rijkswaterstaat spreekt van gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden.

Met name lege vrachtwagens en aanhangers kunnen hinder ondervinden op viaducten en dijken. Daarbij wordt met name de Afsluitdijk genoemd. Op de A7 in Noord-Holland kantelden donderdag al twee vrachtwagens.

Vooral het verkeer in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland moet rekening houden met de gevolgen van de storm op de wegen. Rijkswaterstaat zet extra personeel in om ongevallen af te handelen en de wegen schoon te houden. De meeste wegwerkzaamheden zijn donderdagavond afgelast.

Ook het hoge water zorgt voor problemen. Op veel plaatsen is het scheepvaartverkeer gestremd. Een aantal sluizen is gesloten. De waterstanden langs de kust worden nauwlettend in de gaten gehouden. De Oosterscheldekering wordt donderdagnacht gesloten vanwege het verwachte hoge waterpeil.

Code rood geldt nog voor de noordelijke kustprovincies. In de loop van de avond en nacht nemen de windstoten naar verwachting af, het laatst in het noordoosten. In het zuidoosten bestaat kans op onweer.