Wielrenner Di Luca voor leven geschorst

Wielrenner Danilo di Luca is voor het leven geschorst. De 36-jarige Italiaan gebruikte eind april epo, zo werd vier weken later tijdens de Giro bekend. De straf van Di Luca valt zo hoog uit omdat het zijn derde dopingvergrijp is. In 2004 was hij al betrokken bij het Oil for Drugs-schandaal en in 2009 was hij betrapt op het gebruik van epovariant cera.

Di Luca reed in zijn loopbaan voor de ploegen Saeco, Liquigas, LPR Brakes, Katusha en Acqua & Sapone. Dit jaar zat hij zonder ploeg tot Vini Fantini-Sella Italia hem kort voor de Giro vastlegde voor de grote ronde. Di Luca besloot daarop blijkbaar epo te gebruiken als voorbereiding. Zijn positieve test dateert van 29 april, vijf dagen voor de start van de Giro.

Di Luca won in 2007 de Giro en won in totaal zeven etappes tijdens de Italiaanse etappekoers. Ook in de Vuelta won hij twee ritten. Verder was de Italiaan de beste in de Ronde van Lombardije in 2001, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl in 2005 en Luik-Bastenaken-Luik in 2007. In 2005 was hij de beste in de eindstand van de UCI Protour.