Kamer afwachtend over atoomakkoord Iran

De Tweede Kamer is blij dat er een akkoord ligt over het atoomprogramma van Iran, maar het is te vroeg om te oordelen of het ook een historisch akkoord is. Dat bleek dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De PvdA verwelkomt het akkoord, zei Michiel Servaes (PvdA). "Maar we moeten natuurlijk niet naïef zijn. Het moet blijken of de afspraken worden nagekomen." Harry van Bommel (SP) sprak van een 'belangrijke diplomatieke stap'. "Na jaren van oorlogsdreiging zijn voor het eerst afspraken gemaakt over het begrenzen van het nucleaire programma en het verlichten van de sancties", zei hij.

Volgens de socialist komt het nu aan op het vervolg. Hij wil weten of Timmermans vertrouwen heeft in dit akkoord. Ook Servaes vroeg naar de mening van de minister, net als Han ten Broeke (VVD). "Deze deal is niet historisch, maar het is ook geen historische vergissing", oordeelde de liberaal.

Ten Broeke maakt zich nog wel zorgen over het lichtere sanctieregime. Dit moet er niet toe leiden dat Iran Hezbollah, Hamas en andere terreurorganisaties weer gaat bewapenen, zei de liberaal. Ook is het de vraag of de VN-inspecteurs goed hun werk kunnen doen in de nucleaire installaties of dat het land de rest van de wereld weet te misleiden, aldus de VVD'er.

Iran bereikte zondag met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland een akkoord over zijn nucleaire programma. De economische sancties tegen Iran worden verlicht in ruil voor het beperken van het atoomprogramma van het land.