Doden bij plunderingen Filipijnen

Duizenden mensen hebben dinsdag op het Filipijnse eiland Leyte een pakhuis met rijst bestormd. Dat hebben de autoriteiten woensdag gezegd. Bij de bestorming kwamen zeker acht mensen om het leven toen een van de muren van het pand het begaf. Bij de bestorming werden honderdduizend zakken rijst buitgemaakt. Leyte werd zwaar getroffen door tyfoon Haiyan.

De bestorming toont het nijpende gebrek aan water, voedsel en medicijnen aan, dat maar mondjesmaat in de getroffen gebieden arriveert. Sinds de storm hebben mensen ingebroken in huizen en winkelcentra om aan voedsel, water en andere goederen te komen. De Filipijnse autoriteiten hebben moeite de plunderaars tegen te houden en volgens onbevestigde berichten zouden in sommige gevallen ook gewapende bendes bij de plunderingen betrokken zijn. Er is een avondklok ingesteld. Volgens het hoofd van een speciale eenheid van de Filipijnse politie is de situatie inmiddels gestabiliseerd en de rust hersteld.

Het officiële dodental is opgelopen tot 1883. President Benigno Aquino III zei in een interview met CNN dat het dodental vermoedelijk zal uitkomen op tweeduizend tot 2500 slachtoffers. Dat is minder dan eerdere schattingen van hulpverleners van tienduizend doden.