De Nieuwe Wereld wint tweemaal in Duitsland

De Nieuwe Wereld van Jaap van Heusden is dit weekend op twee Duitse filmfestivals in de prijzen gevallen. Het Nederlandse televisiedrama kreeg op het Internationales Filmfestival Mannheim-Heidelberg een speciale vermelding van de jury en op het Internationales Filmfest Braunschweig won de film de tweede prijs. Dat laat producent IJswater Films maandag weten.

De Duitse prijzen zijn de recentste in een reeks bekroningen en nominaties voor De Nieuwe Wereld. Op het Melbourne International Film Festival was de film tweede in de Telescope Competition, op Filmfest DC in Washington werd De Nieuwe Wereld bekroond met de Signis Award en bij de Prix Europe won de film de derde prijs. Verder werd De Nieuwe Wereld onder meer geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie van het Nederlands Film Festival, het UNHCR Refugee Film Festival in Japan en het Warsaw Film Festival.

Komend weekend begint in China het de twaalfde editie van het Sichuan TV Festival. De Nieuwe Wereld is daar genomineerd in de categorieën beste scenario en beste acteur (Issaka Sawadogo). De film is bovendien geselecteerd voor het Anchorage International Film Festival, dat volgende maand in Alaska plaatsvindt.

De film gaat over Mirte, een rol van Bianca Krijgsman, die als schoonmaakster werkt op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij een luchthaven. Door routine probeert ze haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot de West-Afrikaanse vluchteling Luc, de rol van Sawadogo, arriveert. Hij is niet onder de indruk van Mirtes agressieve houding en confronteert haar. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens loswrikken.


De Nieuwe Wereld wint tweemaal in Duitsland (Foto: Novum)