Superstorm doodt zeker 100 mensen

Door een van de krachtigste stormen die de Filipijnen ooit heeft getroffen zijn al meer dan honderd doden en honderd gewonden gevallen. Hele gebouwen werden weggeveegd en huizen aan zee zijn met de grond gelijk gemaakt.

De Filipijnse burgerluchtvaarttoezichthouder zegt dat medewerkers getuige zijn geweest van de vernietiging die de tyfoon heeft aangericht. De storm ging aan land In de stad Tacloban op het eiland Leyte, zo'n 580 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Manila. Daar zouden meer dan honderd lichamen op straat liggen. Een luchthaventerminal aan zee is vernietigd.

De communicatie met de hoofdstad moet worden omgeleid via een ander vliegveld. Om de radiobatterijen te sparen wordt eens in de vijf uur gecommuniceerd.

Een regeringsfunctionaris bevestigt dat zeker rond de honderd doden zijn gevallen. Militairen helpen bij het bergen van de lichamen. Medewerker Mike Wylie van het Amerikaanse leger is aanwezig om na te gaan hoe de Verenigde Staten kunnen helpen. Hij liet weten dat de landingsbaan van het vliegveld in Tacloban ernstig is beschadigd. Militaire vliegtuigen met noodhulp kunnen volgens hem nog wel landen.

De storm heeft volgens Wylie veel schade aangericht en bomen omver geblazen. Zo'n achthondderdduizend bewoners van de archipel zijn uit voorzorg geëvacueerd. De tyfoon gaat gepaard met windsnelheden tot 235 kilometer per uur. In sommige gebieden zijn windstoten van 275 kilometer per uur gemeten. De nog altijd destructieve storm heeft inmiddels koers gezet richting Vietnam.