Aangifte tegen 'Mein Kampf-galerie'

Tegen de Amsterdamse galerie die Mein Kampf van Adolf Hitler verkoopt wordt aangifte gedaan. Dat zegt advocaat Herman Loonstein, voorzitter van Federatief Joods Nederland, zondag tegen NRC Handelsblad.

De krant berichtte zaterdag dat de Amsterdamse Totalitarian Art Gallery het in Nederland verboden boek van de nazileider te koop aanbiedt. Eigenaar Michiel van Eyck zei tegen NRC dat het om 'historisch materiaal' gaat dat bij zijn kunstcollectie uit onder meer de Sovjet-Unie, China en nazi-Duitsland past. Hij verkoopt twee originele exemplaren en een Nederlandse vertaling van Mein Kampf.

Het is sinds 1974 wettelijk verboden Mein Kampf te verkopen vanwege het haatzaaiende karakter. Loonstein wil dat dat zo blijft. "In een tijd van ongekende toename van antisemitisme is het belangrijk dat met harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien", zegt de advocaat op de site van NRC Handelsblad.

Loonstein roept het Openbaar Ministerie op de exemplaren van het omstreden boek per direct in beslag te nemen en de galerist te vervolgen. Galeriehandel Van Eyck zei tegen de krant niet bang te zijn voor vervolging. Hij vind het goed het verbod ter discussie te stellen. Het boek ligt overigens niet in de etalage.

Toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk (PvdA) zei zes jaar geleden dat Hitlers boek gewoon te koop zou moeten zijn, maar trok dat later in. Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer was tegen.