Terreuraanslag op blauwhelmen Mali

Een zelfmoordaanslag op een wachtpost in Noord-Mali is woensdag twee Tsjadische vredessoldaten fataal geworden. Zes militairen en drie burgers zijn volgens de vredesmissie van de Verenigde Naties bij de aanslag in Tessalit gewond geraakt.

Vier van de zes gewonde blauwhelmen zijn er slecht aan toe, zei woordvoerder Olivier Salgado van de VN-vredesmacht in Mali. Onder de drie burgerslachtoffers is volgens Salgado een kind. Hij sluit niet uit dat het slachtoffertal nog oploopt. Ooggetuigen telden drie burgerdoden, meldt de voorzitter van de lokale overheid in Tessalit, dat in de provincie Kidal ligt.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Verscheidene leden van de Veiligheidsraad van de VN dringen er bij de Malinese regering op aan de aanval 'snel te onderzoeken en de daders voor de rechter te brengen'.

Nederland overweegt militairen naar Mali te sturen om daar deel te nemen aan de vredesoperatie. Radicaalislamitische rebellen wisten vanuit hun machtsbasis in het noorden vorig jaar bijna heel het land te veroveren, maar werden afgelopen voorjaar teruggedreven door een invasiemacht onder Franse leiding.